Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Niemand weet hoeveel Nederlanders in de cryptohandel zitten

Cryptovaluta zijn een hype in de wereld en dit is ook zeker het geval in Nederland. Er zijn bij De Nederlandsche Bank twintig gerigstreerde aanbieders van de munten bekend. Maar ook bij buitenlandse instellingen kunnen mensen terecht. Dit vertroebelt het beeld.

De registratie van de twintig partijen bij DNB is maar een zeer beperkt ‘stempeltje van goedkeuring’. “Dat geeft alleen zekerheid dat deze aanbieders van cryptomunten niet betrokken zijn bij criminele transacties”, zegt een woordvoerder. “Maar verder reikt het toezicht niet.”

De Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) geeft aan ook geen idee te hebben hoeveel consumenten geld steken in cryptovaluta of voor welke bedragen. “Het is wel duidelijk dat het een hype is”, aldus een woordvoerder. De AFM houdt wel toezicht op beleggingsinstellingen, die op hun beurt kunnen beleggen in de bitcoin en consorten.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) durft er geen gooi naar te doen hoeveel mensen geld steken in de crypto’s en voor hoeveel geld. “We hebben daar geen cijfers over. De informatie over de handel verschilt nogal van platform tot platform.” Bitcoin Meester, naar eigen zeggen het grootste cryptoplatform in Nederland, denkt het wel bij benadering te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *