Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Altcoins

De Bitcoin is de grootste munt in de cryptowereld. Al de andere munten noemen we altcoins. Of te wel “alternatieve munten”. De grootste altcoin is op het moment Ethereum, afgekort ETH. De grondlegger van deze munt is Vitalik Buterin.

In maart 2016 werd deze munt gepresenteerd op de markt en het werd direct gezien als het belangrijkste alternatief voor de Bitcoin. De koers ging van 8 dollar razendsnel naar 1000 dollar. Op het moment van schrijven is de munt 200 euro waard per stuk. Net als de Bitcoin maakt ook Ethereum gebruik van de Blockchain. Het is een blockchain platform welke het mogelijk maakt om applicaties te gebruiken zonder tussenkomst van een centrale autoriteit in de vorm van server(s) van een bedrijf.

Wat ook een populaire munt is is de Litecoin. De munt werd in 2011 de wereld in gebracht door Charlie Lee. Een voormalig medewerker van google. Net als de Bitcoin is ook deze munt bedoeld om waarde over te maken van persoon tot persoon zonder dat er een bank tussenkomt.

Het werkt bijna hetzelfde als de Bitcoin zelf. Want met de Litecoin verzend je razendsnel een bepaalde waarde van persoon tot persoon. Alle transacties worden vastgelegd in de blockchain. De blockchain fungeert als een decentraal logboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Wereldwijd zijn er duizenden computers die allemaal een kopie van het logboek bijhouden. Hierdoor is het onmogelijk om het netwerk voor de gek te houden. De transacties worden gebundeld en gezamenlijk verwerkt in een blok. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de bestaande keten van blokken: de blockchain.

Er zijn op het moment van schrijven maar liefst 1600 verschillende cryptocurrency’s. Een ongekend aantal natuurlijk en het merendeel van deze munten zal geen stand houden. Belangrijk is dan ook mocht je besluiten om te gaan investeren om goed te onderzoeken waar je dan in investeert. Met welke projecten zijn ze bezig? Wat is de techniek erachter? Doe onderzoek en de kans is direct een stuk kleiner dat je faalt omdat je weet waar je instapt.