Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Ethereum

Een belangrijke currency naast de Bitcoin is Ethereum. Het wordt ook wel het alternatief genoemd voor de Bitcoin. 1 ETH wat de afkorting is, is op het moment van schrijven goed voor 200 euro. De Bitcoin staat op het moment van schrijven op maar liefst 8500 euro. Een groot verschil maar in de toekomst kunnen de munten veel meer bij elkaar komen te liggen.

De grondlegger en bedenker is de Rus Vitalik Buterin. Hij is pas 26 jaar oud maar heeft een vermogen van tussen de 400 en 500 miljoen dollar. Dit is afhankelijk van de waarde die Ethereum vertegenwoordigt.

Maar hoe werkt deze munt nou eigenlijk? Alle data van transacties en smart contracts worden opgeslagen in de blockchain. Om deze data te kunnen controleren en verifiëren wordt gebruik gemaakt van wiskundige formules. Deze zijn zeer ingewikkeld en kosten dan ook veel rekenkracht. Om dit te leveren kan men rekenkracht van zijn of haar computer beschikbaar stellen aan het netwerk, om zo te helpen met het verifiëren van transacties, en het platform goed werkend te houden. Dit proces wordt (Ethereum) minen genoemd. Als beloning voor het meewerken aan het netwerk ontvangen miners een belong in de vorm van Ether. Ether kan gebruikt worden als betalingsmiddel binnen het gehele Ethereum platform.

Dit systeem wordt Proof of Work (PoW) genoemd. Echter hoe meer data er wordt opgeslagen, hoe langer de blockchain wordt. Dit kost steeds meer rekenkracht en dus ook zeer veel energie (stroom). Vandaar dat er al druk wordt gekeken naar een nieuws model waar minder rekenkracht voor nodig is. Waarschijnlijk wordt dit een Proof of Stake (PoS) model. Hierbij worden transacties verwerkt en bevestigd door personen die de meeste tokens in bezit hebben.

Kijk hieronder naar een filmpje waar het één en ander nog even duidelijk wordt uitgelegd: