Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Bitcoin

De allerbelangrijkste munt in de cryptowereld is de Bitcoin. Alles staat en valt bij deze currency. Dit wil zeggen stijgt deze munt dan stijgen de Altcoins vaak ook mee. En andersom natuurlijk ook. Mocht de munt in waarde dalen dan dalen de andere munten vaak mee.

De bedenker en grondlegger van de Bitcoin is Satoshi Nakamoto. Nog opvallender is dat niemand weet wie hij nou is. De naam die hij gebruikt is namelijk een pseudoniem. In 2009 werd de munt gelanceerd en Satoshi deed de eerste transactie van 10 BTC naar computerprogrammeur Hal Finney. Van het lanceren van bitcoin in 2009 tot aan zijn dood in 2014 werkte hij aan het verbeteren van het Bitcoin protocol. Ook hij wist niet wie Satoshi Nakamoto was. Zij communiceerden enkel via e-mail.

Op 23 april 2011 laat Satoshi voor het laatst iets van zich horen. Van de ene op de andere dag verdwijnt hij, om vervolgens niet meer terug te keren. Hij vertelt in een mail aan programmeur Mike Hearn dat het project ‘in goede handen’ is. Dit is het laatste wat de community hoort van Satoshi. En tot op de dag van vandaag is zijn of haar identiteit onbekend.

Maar eigenlijk is dit ook niet erg. Het bitcoin project is decentraal. Iedereen heeft een gelijke stem in het verbeteren van het bitcoin protocol. Satoshi Nakamoto heeft zich waarschijnlijk bewust teruggetrokken, om te voorkomen dat hij als het centrale figuur van bitcoin wordt gezien.

Alle transacties die worden gemaakt worden opgeslagen in een één groot grootboek. Dit wordt ook wel de blockchain genoemd. In de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen.