Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Wat is de blockchain nou eigenlijk?

De blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds het internet genoemd. Het is een technologie waarmee je veilig en efficient transacties kunt opslaan. Het is een nieuw soort database waar transacties in worden opgeslagen.

Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld cryptomunten die uitgewisseld worden of anderzijds om belangrijke documenten die uitgewisseld worden tussen twee partijen. Denk hierbij aan diploma’s, contracten of eigendomsbewijzen.

Alle infromatie die wordt opgeslagen in de blockchain is niet te kraken. Het wordt onleesbaar gemaakt via cryptografie. En dat is nu net de reden waarom bitcoins en altcoins onder de noemer cryptovaluta vallen. Alle transacties worden opgeslagen in een groot netwerk van computers en een nieuw blokje bevat altijd informatie van een vorig blokje en enz. Op die manier ontstaat er een ongekende lange onveranderbare en onkraakbare informatieketting.

Wat voor types blockchain zijn er eigenlijk? In een consortiumblockchain beheert een vooraf geselecteerde groep – bijvoorbeeld een groep grote bedrijven – het consensusproces. Het recht om de blockchain te lezen en transacties in te dienen kan openbaar zijn, of enkel voorbehouden aan de deelnemers. Consortiumblockchains worden beschouwd als blockchains met toegangsrechten en zijn de meest geschikte blockchains voor bedrijven.

Het beheer van een semi-private blockchain ligt bij één bedrijf. Dat bedrijf kan elke (willekeurige) gebruiker toevoegen aan het netwerk, zolang die gebruiker maar voldoet aan vooraf vastgestelde criteria. Deze blockchain met toegangsrechten is niet echt gedecentraliseerd, maar het is wél aantrekkelijk voor business-to-business gebruik en overheidstoepassingen.

Bij private blockchains bepaalt slechts één organisatie wie ze kan lezen, transacties kan indienen, en kan deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains zijn 100% gecentraliseerd en nuttig als sandbox-omgeving, maar niet voor daadwerkelijke productie.

Iedereen kan publieke blockchains lezen, er transacties naartoe zenden en deelnemen aan het consensusproces. Deze blockchains werken zonder toegangsrechten. Elke transactie is openbaar en gebruikers kunnen anoniem blijven. Bitcoin en Ethereum zijn bekende voorbeelden van publieke blockchains. En ben je opzoek naar de beste aandelen? Neem dan een kijkje bij de beste aandelen kopen app

Door het gecombineerde gebruik van speltheorie en cryptografie zijn blockchains in staat om een hoge mate van veiligheid te garanderen binnen een gedistribueerd systeem. Zoals met bijna alle systemen is het echter van cruciaal belang dat deze twee kennisgebieden goed worden toegepast. Een zorgvuldige balans tussen decentralisatie en veiligheid is van vitaal belang voor het opbouwen van een betrouwbaar en effectief cryptocurrency-netwerk.

Naarmate het gebruik van de blockchain verder evolueert, zullen ook de beveiligingssystemen veranderen om aan de behoeften van verschillende toepassingen te voldoen. De private blockchains die nu worden ontwikkeld voor bedrijven, leunen bijvoorbeeld veel meer op beveiliging door toegangscontrole dan op de speltheorie-mechanismen (of crypto-economische mechanismen) die onmisbaar zijn voor de veiligheid van de meeste publieke blockchains.

Eén gedachte over “Wat is de blockchain nou eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *