Blockchain

Alles over cryptovaluta's en de techniek bij Blockchainvandaag!

Om deze drie redenen blijft de Bitcoin de baas onder de crypto’s

Bitcoin is nog steeds de allergrootste cryptocurrency die er is. Sterker nog, wanneer deze stijgt dan stijgen de andere munten ook en andersom. Je kunt er dan ook niet omheen dat de Bitcoin op het moment onaantastbaar is. Maar hoe komt dit nou precies?

Reden 1: Bitcoin heeft voordeel als eerste crypto

Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door Satoshi Nakamoto, het is de eerste succesvolle implementatie van een cryptocurrency gebaseerd op blockchain. Bitcoin heeft maximaal gebruik gemaakt van het voordeel van de eerste zijn. Dit wordt de first-mover advantage genoemd. Door de eerste te zijn, heeft bitcoin een aanzienlijk voordeel vergeleken met zijn concurrenten. Dit voordeel is het afgelopen decennium nooit afgenomen.

Integendeel, de kloof met zijn concurrenten is alleen maar groter geworden en er komen steeds meer bitcoiners bij. Het succes van bitcoin het afgelopen decennium versterkt het vertrouwen van gebruikers in de veiligheid van bitcoin en zijn toekomst. Door het steeds groter wordende aantal gebruikers in vergelijking met het aantal gebruikers van andere cryptocurrency’s, profiteert bitcoin ook van het zogenaamde netwerkeffect. Dit effect staat ook bekend als de wet van Metcalfe.

Deze theoretische en empirische wet werd bekend gemaakt door Robert Metcalfe. Het bepaalt dat het nut van een netwerk evenredig is met het kwadraat van het aantal gebruikers. Concreet: hoe meer bitcoin gebruikers er zijn, hoe nuttiger en sterker het bitcoin netwerk wordt.

Naarmate dit netwerkeffect toeneemt, zullen nieuwe gebruikers nog meer interesse hebben in het gebruik van bitcoin wanneer ze de wereld van cryptocurrency’s betreden.
Het is een mooie cirkel waar bitcoin goed van profiteert.

Reden 2: Bitcoin is echt decentraal, er is geen leider

Bitcoin is de enige cryptocurrency met een hoge marketcap die geen leider heeft. De blockchain van bitcoin is trustless en permissionless. Bitcoin is van iedereen en iedereen kan besluiten om een ​​node op het netwerk te worden. Deze unieke eigenschap van bitcoin maakt dat het veel beter bestand is tegen censuur dan zijn concurrenten.

Overheden in verschillende landen kunnen niemand voor de rechter dagen om de opkomst van bitcoin te blokkeren. Bitcoin geeft de macht terug aan zijn gebruikers en in het verlengde daarvan, aan alle mensen. Niemand kan je er van weerhouden om een transactie uit te voeren op de blockchain van bitcoin. Niemand stopt je als je bitcoin stuurt naar Iran. Je bitcoins zijn helemaal van jou en je kunt ze gebruiken zoals je wilt.

Dit gebrek aan leiderschap dwingt de gemeenschap om consensus te vinden om verder te gaan en bitcoin te laten groeien. Bitcoin is alleen hierom al ontzettend anders dan het huidige monetaire en financiële systeem, maar ook dan zijn concurrenten in de cryptocurrency-wereld.

Reden 3: Innovatie komt en gaat

De concurrenten van bitcoin bekritiseren de verouderende technologie van bitcoin, simpelweg omdat deze oud is. Bitcoin is gebaseerd op Proof-of-Work wat volgens hen leidt tot een hoog elektriciteitsverbruik. Maar het elektriciteitsverbruik dat nodig is om nieuwe bitcoins te produceren, is wat bitcoin zo waardevol maakt.
Sommigen beweren ook dat bitcoin niet genoeg transacties per seconde ondersteunt. Dat kun je ook uitleggen als een luxeprobleem, waar een oplossing voor is. Bitcoin is de enige cryptocurrency die echt met dergelijke schaalbaarheidsproblemen wordt geconfronteerd vanwege het zeer grote aantal gebruikers op de blockchain. Ok, Ethereum heeft er ook last van.

Cryptocurrency’s die beweren 100.000 tot 1 miljoen transacties per seconde te kunnen verwerken, maken mooie beloftes, maar zijn niet op iets concreets gebaseerd. Ze hebben nooit, en zullen wellicht nooit in staat zijn om hun zogenaamd superieure technologieën onder reële omstandigheden te testen.

De sterke gemeenschap rondom bitcoin en het groeiend aantal bedrijven dat diensten bouwt op de blockchain van bitcoin, zorgt dat er continu geïnnoveerd wordt, als er vraag naar is. Een bedrijf zal noodzakelijkerwijs smart contracts aanbieden als een extra laag boven op bitcoin als de behoefte reëel wordt. Een voorbeeld: In de zomer werd DeFi op Ethereum heel populair. Maar de meeste liquiditeit zit in bitcoin. Een tussenoplossing is om bitcoin tokens uit te brengen op de blockchain van Ethereum. Maar een elegantere oplossing is om DeFi naar bitcoin te brengen.

Het afgelopen decennium is er door bitcoin een miljarden industrie ontstaan. Rondom bitcoin is een compleet ecosysteem van altcoins ontstaan, die allemaal hun eigen waarde hebben. Maar geen enkele komt in de buurt van bitcoin. Er is maar één baas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *